vrijdag 27 juli 2012

Postcrossing

Verschillende mensen die ik ken doen er al aan mee, en omdat ik me vandaag had voorgenomen om de hele dag thuis te blijven en vooral: om es een dagje totaal helemaal niets te doen, heb ik me daar maar eens in verdiept, en me aangemeld :-)

Postcrossing: Je maakt een account aan (= gratis). Je klikt op Send a Postcard en dan krijg je de naam en adres van degene aan wie je een kaartje moet sturen, wereldwijd. De meesten hebben in hun account staan wat hun hobby's zijn, en/of wat voor kaartjes ze het liefst krijgen. Daar kun je je aan houden, maar dat hoeft niet, elke ansichtkaart is goed.

Het enige wat echt moet is dat je diegene dan ook echt een kaart stuurt. Met een splinternieuw account mag je er max 5 versturen, ik heb er 4 op de post gedaan vandaag. Het gaat dus wel om kaarten die per post worden verstuurd, niet digitaal! Ik heb hier een enorme stapel ansichtkaarten liggen, dus voorlopig kan ik wel even vooruit ;-)

Anderen krijgen nu mijn adres om mij een kaart te sturen. Je krijgt dus geen kaart terug van degene aan wie jij stuurt, maar van een willekeurig ander lid. Je kunt zelf kiezen of je liever elke keer weer een kaart wilt krijgen uit een ander land, of dat je dat niets uitmaakt. En of je ook kaarten wilt ontvangen uit je eigen land. Ook kun je aanvinken of je ook direct swap wilt: een kaart sturen en ontvangen naar en van dezelfde persoon, dat kan bv leuk zijn als je allebei dezelfde hobby hebt.

Het is verder ook leuk (= aangeraden) om in de kaart ook iets te schrijven, bv over jezelf, over de kaart, of over je land. Eentje waar ik aan gestuurd heb vandaag bv vraagt om erin te zetten wat voor weer het vandaag is in jouw land.

Je kunt na het versturen ook een scan plaatsen van de kaart (mag wel, hoeft niet), die pas zichtbaar wordt als de ontvanger de kaart op de website heeft gemeld als ontvangen. En scans plaatsen van de kaarten die jij hebt ontvangen.

Als je een kaart verstuurt krijg je een ID-nr, dat je op je kaart moet schrijven, de ontvanger kan dan op de website aangeven dat ie de kaart met dat nummer binnen heeft, zodat die als ontvangen geregistreerd wordt.

Je kunt zo nu en dan eens een kaartje versturen (en ontvangen), of heel veel heel vaak, dat mag je zelf weten. Maar natuurlijk krijg je nooit meer kaarten binnen dan je zelf verstuurd hebt.

Op de website kun je zien welke kaarten je verstuurd/ontvangen hebt, en welke nog onderweg zijn (traveling). Je ziet scans van de kaarten die je stuurde en die je ontving. Een wereldkaart waar al je verstuurde/ontvangen kaarten op staan aangegeven. Ook kun je aangeven welke kaarten die je ontving je favorieten zijn.

Ik heb vandaag kaarten verstuurd naar Singapore, Taiwan, Rusland en naar de Republic of Belarus, waar ik nog nooit van gehoord heb. Maar de stad is Minsk, en die lag volgens mij vroeger in Rusland. Het is dus nog leerzaam ook...

Ik ga het allemaal wel zien, weer een hobby erbij, lol. 

2 opmerkingen:

Christina zei

Wit Rusland noemen wij dat ;-) Letterlijk vertaald die naam, maar de rest van de wereld vertaalt de naam niet, alleen wij. Ligt pakweg tussen Polen en Rusland in en ze kunnen er goed schaatsen en ze hebben als laatste ex-sovjet republiek een gore dictatuur (maar of de democratieën ernaast beter zijn durf ik ook niet te zeggen ;-)

Ik vind postcrossing ook een erg leuke hobby, maar ik had het even stil laten liggen nadat ik 6 kaarten naar Rusland achter elkaar moest sturen (en er 4 uit Rusland kreeg) Leuk land hoor, maar het gaat om de afwisseling.

Aragog zei

Ik kon aanvinken of ik wel of niet meerdere kaarten uit hetzelfde land wil ontvangen, dus ik neem aan (ik heb nee geklikt) dat ik wel wat variatie krijg. Zie ik vanzelf ;-)

Natuurlijk zullen er in het ene (grote) land wel meer leden zijn dan in andere (kleinere) landen, dus helemaal zul je daar toch niet aan ontkomen denk ik...

Bedankt voor de uitleg, ik vroeg me al af waarom ik nog nooit van dat land gehoord had, hoewel ik natuurlijk wel gehoord heb van de stad Minsk.